SOŠ a SOU Hustopeče

„Na stopě jídla“ – výukový program Lipka

Žáci 1. ročníku oboru Informační technologie se zúčastnili vzdělávacího projektu v Lipce. Program byl rozdělen do dvou částí, ve kterých účastníci plnili zadané úkoly. Pracovali ve dvoučlenných nebo čtyřčlenných skupinkách, ve kterých v jedenácti aktivitách střídaly různé formy a metody práce. Aktivity byly zaměřené na produkci, složení, skladování a zastoupení potravin v jídelníčku. V kvízu odpovídali na otázky, jak výroba poškozuje životní prostředí, co jsou to „pesticidy“, kde a jak se ovoce, zelenina, mléčné výrobky aj. skladují. 

Cílem bylo poukázat na škodlivost potravinářských přídatných látek (hovorově éčka) a představit pěstování zeleniny ekologickým způsobem, nazývané jako tzv. „regenerativní zemědělství.“ Část programu byla věnována tzv. „uhlíkové stopě“ a produkci skleníkových plynů v zemědělství. V závěrečné aktivitě jednotlivé skupinky prezentovaly svoje návrhy, jak je možné snížit hladinu uhlíkové stopy u některých zemědělských produktů. 

Mgr. Jiří Pokorný